Ang TORKADE BALJVÄXTER 

Baljväxter; ärter, bönor och linser är näringsrik och proteinrik mat. Dock innehåller de svår-
nerbrytbara kolhydrater som kan orsaka gaser. 

Gör på följande sätt för att minska risken för gasbildning. 

Redan på tarmkost 1 finns mixade röda eller gula splittrade linser med. Det är viktigt ur nä-
ringssynpunkt.
De flesta brukar tåla dessa baljväxter. Reagerar man med gasbildning kan man köpa röda och
gula linser som inte är splittrade och grodda dem innan kokning. Groddningen minskar risken
för gasbildning. (Splittrade linser går ej att grodda). 

Fr o m tarmkost 2 kan man tillsätta algen Kombu vid kokningen. Då blir baljväxten ännu
mer lättsmält. 

 1)    Grodda baljväxten 

 2)    Koka upp den groddade baljväxten och häll bort uppkokningsvattnet. 

 3)    Tag nytt vatten och tillsätt  Kombualgen + örtkryddor  som är bra mot gaser,
         se lista och koka klart. 

 4)    Mixa baljväxen och 

 5)    frys in den i lagom portioner 

Gör en stor sats på en gång. Det är alltid praktiskt att ha mat i frysen.
Använd den mixade baljväxten i soppor, vegetter, lådor, till pålägg o s v. 

Fr o m tarmkost 3 kommer små kokta, groddade och mixade baljväxter med.
Groddlinser, linser, mungbönor, små vita bönor, black-eyebönor, adzukibönor.
Gör enligt ovan. Pröva inte en ny baljväxt per dag utan varva med annat från tarmkost 3-
listan. 

Fr o m tarmkost 4 kommer de stora baljväxterna in i kosten.
Gör enligt ovan. 

Är det någon baljväxt Du tidigare alltid har reagerat på så är det bäst att även i fortsättningen
undvika den. 

Tillbaka till Tipssidan under Fråga Helhetsdoktorn